PROGRAM „SZKLANKA MLEKA” ORAZ „OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”

          Celem programu „Szklanka Mleka” jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych u dzieci. W naszej szkole w programie bierze udział 108 uczniów z klas I – VI na 119 uczniów uczęszczających do placówki. Za program odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego.

Dostawcą mleka jest FHU BOGAR SP. Z O.O. z siedzibą w Boguchwale. Program rozpoczął się w październiku 2015 r.  będzie realizowany do końca maja 2016 r. Mleko białe uczniowie piją bezpłatnie, natomiast za smakowe dopłacają rodzice w cenie 0,20 gr za 0,25 l.

Program „Owoce i warzywa w szkole” skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

W naszej szkole, w tym programie uczestniczy 62 uczniów. W pierwszym semestrze roku szkolnego 2015/2016 przez 10 tygodni będą otrzymywać bezpłatnie porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się: świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie), świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki, pomidory, kalarepy), soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

W ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca: FHU BOGAR SP. Z O.O. z siedzibą w Boguchwale.

Koordynatorem programów w naszej szkole jest pani Halina Głuchowska.

Wkrótce SU ogłosi kolejny dzień tematyczny, tym razem będzie to Dzień Biały, podczas którego będziemy zachęcać do spożywania mleka i jego przetworów.

 

Related Images:

Skip to content